Виробництво круп

ХМЗ - провідний виробник обладнання для обробки зерна

Виробництво круп


Круп'яне виробництво - виготовлення круп та круп'яних виробів із зерна різних культур. Основа технологічного процесу - механічне відділення покривних тканин (оболонок) зерна і подальша обробка ядра і сім'ядолей. Техніка відділення оболонок залежить від анатомічних особливостей зерна (міцності ядра і оболонок, ступеня прикріплення їх до ядра та ін). Успішна обробка зерна можлива при його вологості 13-15,5%. Загальна схема технологічного процесу складається з наступних етапів: очищення зерна від домішок; сортування по крупності; лущення (відділення оболонок); обробка ядра (дроблення, шліфування, полірування, плющення) в залежності від виду зерна і сорту одержуваної крупи. Багато круп'яних заводів оснащені додатковим обладнанням і мають більш складну схему переробки зерна на крупу; наприклад, після очищення від домішок сировину піддають гідротермічній обробці (зволоження водою або парою, подальше відволожування і сушка), в результаті чого збільшується міцність ядра, а оболонки стають більш крихкими і легше відокремлюються. Гідротермічна обробка підвищує стійкість круп при зберіганні.
Зерно очищають від домішок на аспіраторах, сепараторах, трієрах, каменевідбірниках, оббивних машинах, магнітних апаратах та ін. і сортують на сортувальних машинах. Зерно лущать на оббивних машинах (ячмінь, овес), лущильних поставах (рис-зерно) або вальцедекових верстатах (гречка, просо), лущильниках з гумовими валками, а також голлендерах, вертикальних лущильниках та ін. У зерна гречки і проса оболонки добре відділяються на вальцедекових верстатах, а зерна рису — на лущильних поставах і лущильниках. Після лущення продукт провіюють і недостатньо облущені зерна знову пропускають через машини, потім шліфують для видалення залишків квіткових плівок, плодових або насіннєвих оболонок і зародка. Все це покращує товарний вигляд крупи, підвищує її розварюваність і засвоюваність. Деякі види і сорти круп (горох, рис, перлова та ін) полірують на спеціальних поставах і голлендерах. Готову крупу сортують за розміром на кілька фракцій (номерів): наприклад, перлову і кукурудзяну на 5 номерів; полтавську на 4, ячну (ячмінну) на 3 номери.

Виробництво круп

Фотогалерея:

   У процесі механічної обробки — очищення і, особливо, лущення і шліфування, - ядро у частини зерна дробиться, що знижує якість продукту. Так, при обробці зерна гречки отримують ядрицю (ціле ядро) і менш цінний проділ. Побічні продукти і відходи — січка, борошно (мучка) і т. п. використовують на фуражні або технічні цілі. Малоцінним відходом є лузга — квіткові плівки. Її використовують на паливо, для виробництва фурфуролу та на інші потреби. 
   Вихід крупи, тобто кількість її у відсотках від маси переробленого зерна, залежить від властивостей зерна: крупності, вирівняності, вмісту доброякісного ядра, а у плівчастих культур (рису, ячменю, гречки, проса та ін.) і від вмісту квіткових плівок. 

Вас може зацікавити:

Замовити консультацію по телефону

Тема форми

Категорії

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Підпишіться на розсилку , щоб першим отримувати
цікаві пропозиції, новини та знижки:
2
передплатників

Замовити дзвінок

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб ваше користування сайтом було зручнішим.
Дізнатися більше про файли cookie та з Політикою використання cookies. Натискаючи ОК, ви погоджуєтесь з нею.